Vrijwilligerswerk bij Trajectum

Vrijwilligerswerk tijdens coronatijd: hoe gaat dat bij Trajectum?

13 april 2021 , PR & Communicatie

Vrijwilligerswerk tijdens coronatijd: hoe gaat dat bij Trajectum?

Vrijwilligers: hun rol lijkt misschien klein, maar tijdens de eerste coronagolf bleek hoe onmisbaar ze zijn. Annemarie van Esch, vrijwilligerscoördinator bij Trajectum: “Wanneer ze een tijdje wegvallen, merk je hoeveel deze mensen voor de cliënten betekenen.” 

Bij Trajectum zijn er verschillende manieren om vrijwilligerswerk te doen. Annemarie: “Je kunt maatje zijn, dat wordt ook wel bezoekvrijwilliger genoemd. Dat gebeurt vaak bij cliënten die geen familie hebben, of die het contact met anderen zijn verloren. Het maatje komt af en toe op bezoek, zodat de cliënt toch contact heeft met iemand van de buitenwereld. 

Verder zijn er vrijwilligers die helpen bij groepsactiviteiten. En mensen die een hele afdeling ondersteunen. Ze komen bijvoorbeeld op de verjaardagen van alle cliënten. Of ze gaan de ene keer met de ene cliënt boodschappen doen, de andere keer met de ander kleding kopen. Ze helpen ook op werkplaatsen en creatieve afdelingen. Of ze doen chauffeurs- of administratief werk, al gebeurt dat veel minder.”

Vrijwilligers bouwen sportveld

Dan zijn er nog tijdelijke projecten, die gedaan worden door groepen of bedrijven. “Zo heeft de Tafelronde 129 Ooststellingwerf ons enorm geholpen met het bouwen van een multifunctioneel sportveld. Deze organisatie bestaat uit 20 vrienden die gezelligheid graag combineren met iets goeds doen voor de maatschappij. Op onze locatie Zeuvenakkers zorgden ze voor een sportveld waar ze álles voor hebben geregeld: ze zamelden geld in, zorgden ervoor dat het gebouwd werd en staken zelf ook de handen uit de mouwen. Dankzij dit veld kunnen cliënten nu op het eigen terrein sporten. En als ze zich bijvoorbeeld onrustig voelen, dan kunnen ze hier ontladen.”

Vrijwilligers regelden dat er een sportveld voor cliënten kwam: dankzij dit veld kunnen cliënten nu op het eigen terrein sporten

Eerste golf 

Tijdens de eerste coronagolf kwamen de vrijwilligers niet langs. “We waren extra voorzichtig en namen geen enkel risico. Dat was heftig voor cliënten, maar ook voor de vrijwilligers zelf. Later kwamen ze wel weer. Ze houden zich aan de maatregelen, en op die manier gaat het goed. Het is net als met de verzorgingstehuizen: als we helemaal op slot gaan, zijn er te veel gevolgen voor de kwaliteit van het leven van de cliënten. Soms durven cliënten of vrijwilligers het niet aan, omdat ze bijvoorbeeld bij een risicogroep horen. En soms kan een cliënt zich moeilijk aan de regels houden. Of een cliënt of afdeling zit in quarantaine. Dan kan het bezoekje niet doorgaan. Maar zolang het kan, komen de vrijwilligers langs.” 

Lichtpuntje

Tijdens die eerste golf bleek hoe belangrijk vrijwilligers voor Trajectum zijn. “Hun rol lijkt misschien klein, maar wanneer het wegvalt merk je hoeveel invloed ze hebben. Voor sommige cliënten is ‘hun’ vrijwilliger het lichtpuntje in hun leven."

Wanneer de vrijwilligers wegvallen, merk je hoeveel invloed ze hebben

"Eerder werkte ik op de groep, en daar zag ik hoe groot het effect is. Ik weet nog dat een cliënt het altijd over zijn vrijwilliger had. Ze hadden maar één keer in de twee maanden een uitje. De ene maand had de cliënt het er steeds over dat hij weer langs zou komen, en na het uitje vertelde hij nog een maand lang hoe geweldig het was. Het is zo’n kleine investering, maar de cliënt werd er zó gelukkig van.” 

Op dit moment neemt Trajectum even geen nieuwe vrijwilligers aan. “Maar we zijn blij dat we de vrijwilligers die we nu hebben weer gewoon kunnen inzetten, ondanks corona.” 

Printer Friendly, PDF & Email