Trajectum doet mee aan onderzoek naar virtual reality en apps voor verslavingsbehandeling bij clienten met een LVB

Trajectum doet mee aan onderzoek naar virtual reality en apps voor verslavingsbehandeling bij clienten met een LVB

24 januari 2022 , PR & Communicatie

Trajectum start samen met Transfore, Tactus en de UT een groot onderzoek over de toegevoegde waarde van technologie voor cognitieve gedragstherapie bij verslaving. De subsidieaanvraag is toegekend door ZonMw. Een geweldige prestatie van Joanneke van der Nagel (Tactus) en Hanneke Kip (Transfore) die de projectleiders zijn. Robert Didden en Neomi van Duijvenbode van het Kenniscentrum werken mee aan dit onderzoek. Afgelopen december was de informele kick-off van het 5 jaren durende project. 

Doelgroep
Het onderzoek richt zich op mensen met een licht verstandelijke beperking, met een drugs- of alcoholverslaving. 

Beter aansluiten
In dit project gaan we zoeken naar hoe technologie kan helpen om bestaande CGT beter aan te laten sluiten bij deze doelgroep. Robert Didden: “We denken dat we met technologie een aantal problemen in de reguliere behandeling kunnen verhelpen. Trajectum doet al ervaring op met virtual reality en de eerste ervaringen zijn positief. Ook het gebruik van een dagboek-app kan onze clienten helpen met generaliseren van wat ze in de therapie leren.” Neomi van Duijvenbode vult aan: “Verslavingsproblematiek komt vaak voor bij onze cliënten. Daarom is het belangrijk te blijven zoeken naar manieren om de behandeling ervan te verbeteren.”

5 jaar onderzoek
Onder leiding van Joanneke en Hanneke gaat Trajectum samen met Transfore, Tactus en de Universiteit Twente (UT) dit onderzoek uitvoeren. Het is een groot project van vijf jaar, waarbij een promovendus (5 jaar), postdoc (2 jaar) en junior onderzoeker (2 jaar) aangesteld worden bij de UT. Die 5 jaren zijn nodig omdat er nog heel weinig onderzoek naar gedaan. Er komen veel vragen bij kijken, zoals: wat is de meest optimale technologie? Op welke momenten in de behandeling kun je dit het beste inzetten en op welke wijze? 

Clienten en medewerkers betrokken
De onderzoekers willen dicht op de behandelpraktijk gaan zitten en gaan dan ook vroeg in gesprek met clienten en medewerkers over hun behoeftes. “We willen dat clienten als experts een grote rol gaan spelen bij dit onderzoek. We laten ze meedenken.”
 

Printer Friendly, PDF & Email