Cliënt Boris komt helemaal tot bloei bij Trajectum.

Ouders van cliënt Boris: “Door de creatieve oplossingen van Trajectum is Boris leven beter geworden"

PR & Communicatie op 02 augustus 2021

Ouders van cliënt Boris: “Door de creatieve oplossingen van Trajectum is Boris' leven beter geworden" 

Na een moeilijk leven op veel verschillende zorgwoonplekken zit cliënt Boris bij Trajectum eindelijk op zijn plek. Omdat hij een bijzondere vorm van zorg krijgt, is hij helemaal opgebloeid. Ouders Marjolein en Harm Dijksma: “Wij zijn hier erg blij mee: er is een heel systeem om Boris heen gebouwd. Alles zodat hij beter in zijn vel zit en meer kwaliteit van leven heeft.”

Boris (38) heeft een fantastisch geheugen. Hij kan goed praten. Hij is vrolijk. En hij heeft humor, maakt veel grapjes. Als je hem een beetje kent, weet je dat Boris een lieve jongen is. Gek op dieren, kinderen, op zijn oma’s toen die nog leefden. Maar door zijn beperkingen en problemen is het leven voor Boris lange tijd erg lastig geweest. 

Zoektocht 

Jarenlang zochten de ouders van Boris naar een geschikte woonvorm. Moeder Marjolein: “In zijn jeugd hebben we lang geprobeerd om hem met alles mee te laten doen. We gingen skiën, hij haalde twee zwemdiploma’s. Hij heeft sportieve dingen gedaan: 5 keer de Elfstedentocht gefietst met zijn vader, aan het 4-mijl-hardloopevenement meegedaan met mij. Maar psychisch was het een ander verhaal. Boris heeft altijd al veel chaos in zijn hoofd gehad. Hij heeft de emotionele leeftijd van een kind van een half jaar: daarom begrijpt hij de wereld niet goed. Hij heeft ADHD en wil veel dingen tegelijk. Ook heeft hij een vorm van autisme, is hij bipolair, manisch en heeft hij een licht verstandelijke beperking. En zo zijn er nog een paar dingen die zijn leven moeilijk maken.” 

De weg kwijt 

Tot groep 5 zat Boris op een gewone basisschool. Wel met extra hulp, maar het lukte. Daarna kon hij niet meer meekomen met de rest. “Hij ging naar het speciaal onderwijs. We hoopten dat hij zich daar goed zou ontwikkelen, maar het lukte niet. Na de middelbare school is hij op verschillende plekken terechtgekomen. Overal ging het mis. Zo woonde hij in Leeuwarden, waar cliënten alleen tot 8 uur ’s avonds begeleiding kregen. Daarna gingen de cliënten de stad in. Boris dronk dan veel en kwam pas middenin de nacht thuis. De volgende dag moest hij werken en was hij zo moe dat hij daar op het toilet in slaap viel. Daar in Leeuwarden is hij ontspoord. Hij werd depressief. Hij ging naar prostituees, en als hij geen geld had liet hij zijn telefoon daar achter. Hij raakte totaal de weg kwijt, de wereld was voor hem onbegrijpelijk.” 

Boris kwam op veel verschillende plekken terecht, maar overal ging het mis

Rechtszaak 

Op een gegeven moment was Boris zo depressief dat hij een zelfmoordpoging deed. “Toen is hij opgenomen een kliniek voor mensen met een beperking en psychiatrische problemen. Daar probeerden ze hem met medicijnen een beetje in het gareel te krijgen. Omdat er geen geschikte woonplek voor hem beschikbaar was, kwam hij tijdelijk in het centrum voor kort verblijf van een zorgorganisatie. Daarna werd hij geplaatst op een zorgwoonboerderij. Ze deden daar erg hun best voor hem, maar hij viel een vrouwelijke begeleider aan en betastte haar. De organisatie deed aangifte en er kwam een rechtszaak. Weer werd hij depressief en onzeker. 

In afwachting van een plek bij Trajectum kwam hij tijdelijk op een forensisch psychiatrische afdeling van een nieuwe zorgorganisatie. Daarna ging hij naar afdeling de Goudiep in Boschoord. Helaas ging daar ook iets mis. Hij werd overgeplaatst naar afdeling de Hazelnoot.” 

Eigen ruimte

Maar ook op de Hazelnoot ging het niet direct goed. “Op een groep wonen werkt niet, weten we nu. Zo ergert Boris zich snel aan andere cliënten. En hij plaagt ze soms. Daar kunnen mensen met een beperking natuurlijk niet goed tegen. Bij Trajectum beseften ze al snel dat Boris een speciaal geval is. Er was een grote ruimte vrij voor dagbesteding, die niet werd gebruikt. De persoonlijk begeleider die Boris toen had, besloot die plek aan Boris te geven. Het was een grote ruimte met keuken, kantoor, slaapkamer en een toilet. Daar verhuisden ze Boris en zijn spullen naartoe. Hij heeft verzamelwoede, dus het waren nogal wat spullen. Ze richtten een prachtige, gezellige kamer voor hem in. Ze lieten zelfs een kast maken voor zijn enorme verzameling cd’s.” 

In een lege ruimte richtten ze een prachtige, gezellige kamer voor Boris in

Vanaf hier ging alles beter. Trajectum zorgt nu voor Boris op een manier die bij hem past. “Hij woont alleen en heeft bijna niet met andere cliënten te maken. Omdat Boris stress krijgt van taken, heeft het team hem alles uit handen genomen. Zo heeft hij smetvrees en een dwangstoornis, dus zelfs de was doen is lastig. Dan is hij bang dat zijn was lelijk wordt of gaat krimpen of dat de was in aanraking komt met die van andere cliënten. Dus hoeft hij zijn kleding niet te wassen, zodat hij ontspannen blijft. We bewonderen het enorm: er is een heel systeem om Boris heen gebouwd. Alles zodat hij beter in zijn vel zit en meer kwaliteit van leven heeft.” 

Unieke situatie

In het team, dat Team Dijksma wordt genoemd, zitten meestal zeven werknemers. Willem, persoonlijk begeleider van Boris: “Iedere dag staan er twee mannelijke begeleiders voor Boris klaar.  De zorg voor hem is intensief, maar op deze manier lukt het. Het is een unieke situatie. Niet alleen voor Trajectum, maar ook voor andere zorgorganisaties. Wij bij Trajectum kregen het voor elkaar. En het blijkt succesvol voor iedereen. Voor Boris, het team en de organisatie. Ik hoop dat we dit voor meer cliënten gaan doen.” 
Harm en Marjolein willen dat deze unieke vorm van zorg bekend wordt in heel Nederland. Harm: “Zo kunnen cliënten in het hele land er voordeel van hebben.” 

Het gewone leven 

“Als Boris hier niet terecht was gekomen, was hij waarschijnlijk overleden of in de gevangenis beland,” vertelt Marjolein. “Maar nu wordt er goed op hem gepast. Willem en de andere begeleiders van team Dijksma vinden de kwaliteit van leven van Boris erg belangrijk. Samen doen ze leuke dingen. Een terrasje pakken, een visje halen: het gewone leven ervaren, dus. Deze begeleiders hebben passie, zijn goed opgeleid en verplaatsen zich in de problemen van Boris.
Ook psychiater De Blécourt heeft Boris goed geholpen. Hij deed er alles aan om hem de juiste medicijnen te geven, en daar overlegden we met z’n allen over. Toen Boris nieuwe medicijnen kreeg, bezocht hij Boris zelf om te zien en ervaren hoe hij op de medicijnen reageerde.” 

We willen dat deze unieke vorm van zorg bekend wordt in heel Nederland. Zo kunnen cliënten in het hele land er voordeel van hebben

Rust, orde en structuur

Bij Trajectum voelt Boris rust, orde en structuur. Marjolein: “Boris accepteert de autoriteit van zijn begeleiders. Ze laten hem in zijn waarde en luisteren naar hem. En ze lachen veel met elkaar. Boris is weer blij, maakt grapjes, je ziet aan zijn gezicht dat het goed gaat. De begeleiders weten precies hoe ze met Boris moeten omgaan. Ze wandelen met hem over het terrein, maken soms een tocht met zijn elektrische duo-fiets. Ze spelen mens-erger-je-niet, hij luistert muziek, hij Facetimet met ons en zijn broers. Soms mag hij in een snoezelruimte of een speciaal zwembad om rustig te worden. En een keer per week komt er een ontspanningsmasseur. Zijn dag heeft veel structuur en ze vertellen hem duidelijk wat wel en niet mag.”   

Beter leven 

Omdat Marjolein curator is, moest zij de beslissingen over Boris maken. Harm: “Dat kostte een paar uur per dag, Marjolein regelde veel voor hem. Gelukkig hebben de begeleiders veel van haar overgenomen. We hebben zware tijden met deze jongen meegemaakt. Maar dankzij Trajectum is het leven veel beter geworden. Voor ons én voor Boris. Dat gunnen we ook andere jongens als Boris. Marjolein: “Bij andere instellingen heeft Boris altijd gezegd dat hij weg wilde. Maar bij Trajectum heeft hij zich neergelegd bij de beperkingen die hij heeft vanwege zijn eigenschappen.” 

“Over het algemeen geeft Boris zijn leven een 8,” vertelt Willem. “Het gaat echt goed met hem.”

 

*De namen Harm, Marjolein en Boris Dijksma zijn niet echt, omdat we de cliënt willen beschermen. De echte namen zijn bekend bij de redactie.

Printer Friendly, PDF & Email