goa

Grip op Agressie Ambulant officieel erkend door Erkenningscommissie Gedragsinterventie Justitie

10 december 2024 , Kenniscentrum Trajectum

Grip op Agressie Ambulant officieel erkend door Erkenningscommissie Gedragsinterventie Justitie

Behandelprogramma Grip op Agressie

Trajectum is ontwikkelaar van het programma Grip op Agressie (GoA), dat met behulp van een subsidie Kwaliteit Forensische zorg (KFZ) tot stand is gekomen. Het programma helpt bij het verminderen en voorkomen van agressief (delict) gedrag van onze cliënten. Ook leren cliënten hun vaardigheden te vergroten in het herkennen van en omgaan met spanning die leidt tot agressief gedrag. Het programma biedt richtlijnen voor de dagelijkse bejegening van cliënten met agressieproblematiek. Naast een klinisch programma is er ook een versie ontwikkeld die in de ambulante sector kan worden ingezet. 

De klinische versie is sinds 2013 een erkend programma, en daar is nu ook de ambulante versie bijgekomen, een ontzettend mooi resultaat! Erkenning wil namelijk zeggen dat ‘een programma beschikt over een planmatige, doelgerichte aanpak die goed is uitgewerkt én getoetst in de praktijk’. Deze erkenning is vastgesteld door een onafhankelijke commissie, in het rapport stond onder andere de volgende mooie feedback; ‘Grip op Agressie Ambulant is een waardevolle interventie. De onderbouwing zit goed in elkaar en de interventie is goed uit te voeren. Er is veel aandacht voor de (mate van) responsiviteit én er is ruimte voor individuele aanpassingen alsook bij de generalisatie van het geleerde’. 

Programma ontstaan vanuit een goede samenwerking tussen praktijk en onderzoek 

Hilde Niehoff, directeur zorg regio noord, en ontwikkelaar van het programma, geeft aan dat deze tweede erkenning de kroon is op haar werk met GoA. De eerste gesprekken met collega en hoogleraar Robert Didden over het ontwikkelen van het programma waren al ruim 20 jaar geleden. De nauwe samenwerking tussen Niehoff met haar kennis vanuit de kliniek en Didden die de meest recente inzichten vanuit onderzoek kent is een prachtig programma ontstaan dat wetenschappelijk zeer goed is onderbouwd.   

De erkenning van het programma is voor Niehoff een bevestiging dat het programma goed werkt. Niehoff; ‘met het programma zijn we goed in staat om cliënten antwoord te geven op hun hulpvraag. Dit klinkt misschien simpel, maar dat is het bij deze doelgroep niet. Het verklaringsmodel en het verandermodel zijn hiervoor als theoretische onderbouwing gebruikt, en die sluiten beide erg goed aan bij de manier waarop cliënten leren’.   

Didden; ‘Wat het programma zo mooi maakt is de opbouw die erin zit. Cliënten starten met leren vanuit ervaring en gaan daarna pas meer cognitief leren. Vanuit onderzoek weten we dat dit voor cliënten met een LVB erg belangrijk is. Het programma hecht veel waarde aan vaktherapeutische sessies, waarin cliënten hun eigen emoties herkennen en erkennen, en deze leren koppelen aan gedachten en gebeurtenissen. Dit stelt hen in staat om helpende gedachten te maken, deze zorgen ervoor dat cliënten leren omgaan met situaties waarin zij zich eerder misschien agressief zouden hebben geuit’. Bovendien draagt het programma bij aan het bespreekbaar maken van het onderwerp; ‘agressie is geen taboe meer, maar een gespreksonderwerp’. 

Ondersteuning vanuit Kwaliteit forensische zorg 

Zowel het programma als ook het erkenningstraject zijn financieel ondersteund door Kwaliteit Forensische zorg (KFZ). KFZ subsidieert projecten binnen de forensische zorg en stimuleert de implementatie van de resultaten. Ontwikkelde en erkende producten worden opgenomen in hun databank. Grip op Agressie is al sinds de uitgave van het programma in deze databank omarmd in de praktijk. Zowel binnen als buiten Trajectum wordt het programma veel ingezet bij cliënten met agressieproblematiek. Het programma is vrij toegankelijk via de websites van Trajectum en KFZ voor zorgaanbieders in de VG, GGZ en Forensische zorg. Voorwaarde bij het in gebruik nemen is een verplichte scholing, bestaande uit een e-learning voorafgaand aan een praktijkgedeelte. 

Ambulante versie GoA 

Ook de ambulante versie is ontwikkeld met een ondersteuning vanuit KFZ. Deze versie kent net als de klinische versie zijn eigen uitdagingen. Robert Didden; ‘In de ambulante versie is het extra belangrijk dat er veel aandacht wordt bestreed aan het toepassen van de opgedane kennis in de dagelijkse praktijk. We hechten er in het programma dan ook veel aandacht aan dat naasten (ouders, familie, vrienden) zo veel als mogelijk betrokken worden bij de behandeling van de cliënt’. 

We zijn blij dat de ambulante versie van het programma nu ook officieel is erkend.  Sanja Bouman, hoofd van het Kenniscentrum van Trajectum; ‘Het is zeer waardevol dat niet alleen wij als ontwikkelaars de kracht van het programma zien, maar dat een onafhankelijke commissie dit ook onderschrijft! Trajectum biedt specialistische behandeling en begeleiding, en streeft er daarbij om te werken met behandelingen die wetenschappelijk zijn onderbouwd. Het Trajectum Kenniscentrum zoekt daarin de verbinding met collega’s van de werkvloer om dergelijke producten zo goed mogelijk te ontwikkelen. Ik ben dan ook heel trots dat GoA ambulant nu aan ons rijtje erkende behandelproducten kan worden toegevoegd!’ 

Ben je benieuwd geworden naar het programma? Lees hier meer over hoe het programma is opgebouwd. Aanmelden voor de verplichte scholing kan via opleiden@trajectum.info 

Printer Friendly, PDF & Email