“Vanaf het begin af aan bruiste het op deze locatie”
“Vanaf het begin af aan bruiste het op deze locatie”
Het is goed om soms stil te staan bij ons werk. Daarom zetten we onze mensen en locaties graag in de schijnwerpers. In deze interviewserie praten we met collega’s van de locatie Berkelland in Rekken. Hoe hebben zij de afgelopen jaren meegeholpen aan de ontwikkeling van deze locatie?
Deze keer: Liesbeth Krul, teammanager Klinisch behandelen.
Samen met de regiebehandelaar en mede-behandelaren is Liesbeth verantwoordelijk voor de afdeling De Stroom. “Waar ik vooral mee bezig ben, is om de behandeling en begeleiding verbindend te organiseren. Dat betekent dat iedereen goed samenwerkt en dat we samen voor ons doel gaan. Daarmee zorg ik ervoor dat de teams, coaches en behandelaren hun werk kunnen doen.”
Altijd positief
Al sinds de start van de locatie in 2011 werkt Liesbeth op Berkelland. “Ik heb Berkelland altijd een heel mooie locatie gevonden. Vanaf de opbouw dachten we al in mogelijkheden. Altijd willen we dingen veranderen om de zorg voor de cliënten beter te maken. Zo helpen cliënten hier altijd mee aan het onderhoud van het terrein. Grasmaaien, bloemperkjes aanleggen, bankjes bouwen, dat soort dingen. Als dingen financieel niet lukken, onderzoeken we wat er wél kan. En altijd betrekken we de cliënten daarbij.”
Als dingen financieel niet lukken, onderzoeken we wat er wél kan
Betrokken cliënten
Omdat Berkelland steeds groter werd, is die betrokkenheid volgens Liesbeth iets lastiger geworden. “We begonnen met 1 groep in het eerste gebouw, het Kruisgebouw. Nu hebben we alweer 6 groepen, waarvan er 4 in het nieuwe gebouw zitten.
Wat scheelt is dat er nu een cliëntenraad is. De raad geeft de cliënten informatie en vraagt ze bijvoorbeeld wie er aan een project wil meedoen. Er is voor cliënten nog veel te doen, dat vinden we belangrijk. We hebben een tuinploeg met gereedschap en machines, er is een houtafdeling, een winkel waar ze in kunnen werken. Daarbij kijken we altijd naar wat er bij de cliënt past en wat hij nodig heeft. Dat kun je niet altijd bieden, maar we doen wel ons best.”
Nieuwe projecten
Vanaf het begin af aan bruiste het op Berkelland: “We zijn ons altijd blijven ontwikkelen. Soms denken mijn collega’s en ik: na dit project moet er rust komen. En dan komt die rust er niet, want dan is er wel weer een nieuw project. Zo is onze crisisafdeling van 3 naar 9 bedden gegroeid. We startten in de coronaperiode met een nieuwe, intensieve zorggroep. En we gebruiken een nieuwe manier van zorgen: de triple-C-methode.
Aan de ene kant is het soms intensief dat er hier zoveel gebeurt. Aan de andere kant: je verveelt je hier nooit. Er is altijd een uitdaging.”
Dat hier zoveel gebeurt is intensief, maar je verveelt je nooit
Proeflocatie
Liesbeth verwacht dat Berkelland in de toekomst een belangrijke rol speelt bij Trajectum. “We zouden een soort proeflocatie kunnen zijn: een plek om te onderzoeken hoe dingen werken. Ondanks onze groei zijn we een kleine locatie. We zijn minder log. De lijntjes zijn kort: zo is er veel contact tussen de mensen op de werkvloer en het management van de locatie. Dat zorgt ervoor dat we nieuwe dingen snel toepassen; dat heb ik de afgelopen 10 jaar wel gezien.”
Collega’s over Berkelland
Hoe is het voor Liesbeths collega’s om te werken op locatie Berkelland? In deze serie laten we verschillende Berkellanders aan het woord, zoals een portier, coördinator vrije tijd en trainer.
• Lees het interview met trainer Marlies
• Lees het interview met Harm, coördinator vrije tijd