Bij de Breinlijn kun je met vragen over hersenletsel terecht.

Ook Trajectum helpt via de Breinlijn bij hersenletsel

19 november 2020 , PR & Communicatie

Ook Trajectum helpt via de Breinlijn bij hersenletsel

Waar vind je hulp bij de lastige gevolgen van hersenletsel? Hoe ga je om met het veranderde karakter van je partner? En hoe help je je cliënt met hersenletsel het beste? Via de Breinlijn kunnen hersenletselpatiënten, naasten en zorgverleners dit soort vragen stellen. Sinds 7 oktober is ook Hersenletselnetwerk Noord, waaraan Trajectum meedoet, hierop aangesloten.  

Ieder jaar krijgen 130.000 tot 160.000 mensen hersenletsel: schade aan de hersenen. Bijvoorbeeld na een ongeluk, tumor of infarct. Van de gevolgen kun je veel last hebben in het dagelijks leven. Speciaal voor deze mensen is er de Breinlijn. Via het centrale nummer stel je je vraag en vanuit daar kijken de hersenletseldeskundigen wie jou verder kan helpen. Zelf uitzoeken waar je in jouw buurt terecht kan voor hulp, hoeft dus niet meer.

Eén nummer

“Dat scheelt een hoop uitzoekwerk,” vertelt Jeanette Brandsma, GZ-psycholoog en programmaleider NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) bij Trajectum. Zij zit vanuit Trajectum in het Hersenletselteam van Hersenletselnetwerk Noord, samen met andere deskundigen uit Groningen en Drenthe. Ook Noord is nu aangesloten op de Breinlijn. Als je in een van deze provincies woont en vragen hebt, kun je dus makkelijk terecht bij de centrale Breinlijn. 
Maar de Breinlijn heeft meer voordelen. “Kennis uit verschillende organisaties en regio’s wordt door deze samenwerking gebundeld. Daarnaast was het bewaren en doorspelen van persoonsgegevens overal anders geregeld. Dat systeem is nu overal hetzelfde, en we voldoen aan de privacyregels van de AVG.” 

Gevolgen van hersenletsel

Omdat hersenletsel het leven van mensen verandert, kan de Breinlijn helpen bij praktische problemen. “In de eerste periode is er vooral veel aandacht voor het lichamelijke herstel. Na de revalidatie ga je naar huis. Pas dan merk je welke klachten er overblijven. Concentreren en dingen onthouden gaat bijvoorbeeld moeilijk. Of je kan je emoties slecht beheersen en wordt soms agressief. Daar moet je mee om leren gaan, en dat is lastig. En soms blijkt zelfs dat het thuis helemaal niet lukt, en dat je misschien onder begeleiding moet gaan wonen.” 

Verschillende invalshoeken

Omdat hersenletselpatiënten heel verschillend zijn, is kennis van verschillende doelgroepen onmisbaar in het team. “De deskundigen hebben ervaring met verstandelijk gehandicapte mensen, maar ook met mensen die revalideren. Andere deskundigen komen uit een (universitair) ziekenhuis of de ouderenzorg. En ze hebben verschillende functies: in het team zitten bijvoorbeeld een neuroloog, psychiater, maatschappelijk werker, (revalidatie)arts en verpleegkundige. Zij hebben allemaal een eigen kijk op de vraag. Ook al is die complex, we kunnen er vanuit verschillende invalshoeken naar kijken. En de vraag daardoor beter beantwoorden.” 

Hersenletsel en een licht verstandelijke beperking

Ook Trajectum heeft een belangrijk aandeel, vanwege de ervaring met de lvb-doelgroep. “Zo was er eens een man die als vluchteling naar Nederland was gekomen en die al tijden ontzettende hoofdpijn en psychische problemen had. Hij was overal geweest, maar nergens konden ze hem helpen.  Via het Hersenletselteam kwam hij terecht bij Trajectum. Wij ontdekten dat hij niet alleen hersenletsel, maar ook een licht verstandelijke beperking had. Die had hij ook al vóór zijn hersenletsel. Door de taalproblemen had niemand dat ontdekt. Nu is hij bij ons in dagbehandeling, waar hij de hulp krijgt die bij hem past.” 

Vragen stellen aan de Breinlijn?

Je kunt de Breinlijn bellen op 085 - 225 0244. Online je vraag stellen kan ook, via www.breinlijn.nl.

Printer Friendly, PDF & Email