FACT-team Stedendriehoek: goede behandeling, waar de cliënt ook is
FACT-team Stedendriehoek: goede behandeling, waar de cliënt ook is
Het nieuwe FACT-Team Stedendriehoek geeft intensieve behandeling aan cliënten met een licht verstandelijke beperking die vastlopen op allerlei levensgebieden, in de regio Zutphen, Deventer en Apeldoorn. Het FACT-team Stedendriehoek is een samenvoeging van FACT Zutphen en Forensisch FACT Zutphen. GZ-psycholoog Sanne Boverhof en meewerkend teamleider Danique Rood vertellen over het werk en de aanpak.
Allereerst, wat is FACT? De letters van FACT staan voor Flexible Assertive Community Treatment. Het is intensieve, ambulante (bemoei)zorg vanuit een multidisciplinair team. De behandeling en begeleiding vindt plaats midden in de samenleving, in het échte leven, in plaats van in een behandelsituatie.
In de omgeving van de cliënt
Meewerkend teamleider Danique Rood: “Wij komen dus daar waar de cliënt is. Of dat nu thuis is of in een kliniek, in de daklozenopvang of bij ‘vage’ kennissen. Maar ook als ze een poosje in de gevangenis of tbs-instelling zitten, komen we langs.” Dat zorgt voor laagdrempelige zorg en een direct inkijkje in het leven van een cliënt. GZ-psycholoog Sanne: “Doordat je in de omgeving van de cliënt stapt, krijg je een goed beeld van zijn leven. We proberen om de sociale kring van iemand ook altijd te betrekken. Soms is dat familie, andere keren zijn dat de huisarts en andere hulpverleners die betrokken zijn.”
Dynamisch
Het werk binnen het FACT-team is dynamisch, omdat het team uitgaat van de behoeften van de cliënten. “Geen dag is hetzelfde,” vertelt Danique. “Ik weet vandaag nog niet wat ik morgen ga doen. Dat maakt het werk ook zo leuk.” Omdat de medewerkers bij de cliënten thuiskomen en daarmee soms ook in lastige situaties terechtkomen, is veiligheid een van de belangrijkste speerpunten van het team.
Intensief contact
Het FACT-team Stedendriehoek bestaat uit 15 hulpverleners, van psychiater en (gz-)-psychologen tot maatschappelijk werkers. Ze spreken elkaar iedere dag tijdens de dagstart, waarbij de cliënten doorgenomen worden op het digibord. Wie gaat bij wie langs? En wat ga je daar doen? Met wie gaat het goed? En wie heeft er extra zorg nodig? Een paar keer per week worden alle lopende cases besproken. Doordat er intensief contact is tussen cliënt en begeleiding en de verschillende behandeldisciplines binnen het team, kan de zorg snel op- en afgeschaald worden als dat nodig is.
Gedeelde zorg
“Door de verschillende disciplines in het team, leren we veel van elkaar. En je kunt het ook even van elkaar overnemen als het niet lekker loopt met een bepaalde cliënt,” vertelt Danique. Doordat de teamleden gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor alle cliënten, ontstaat er bovendien een shared caseload. Alle hulpverleners kennen alle cliënten en komen regelmatig met ze in contact. Daardoor kan het team langdurige en regelmatige behandeling en begeleiding bieden op alle levensgebieden. Op dit moment behandelt het FACT-team Stedendriehoek tussen de 110 en 120 cliënten in en om Zutphen, Deventer en Apeldoorn.
Voor wie?
Doorverwijzen naar het FACT-team of overleggen over een cliënt? Neem contact op met het aanmeldbureau van Trajectum via 088 929 50 02 of aanmelden@trajectum.info. Het aanmeldbureau is bereikbaar op werkdagen van 9.00 uur tot 16.30 uur. Aanmelden kan ook via Zorgdomein.
Meer over FACT
Meer weten over de werkwijze van het FACT-team en de cliënten die door dit team worden geholpen? Onderzoeker en verpleegkundige Laura Neijmeijer onderzocht binnen Trajectum hoe je mensen met een licht verstandelijke beperking én bijkomende gedragsproblemen het beste kunt helpen. Lees hier het interview met Laura.